2009. szeptember 13., vasárnap

Barrichello beköszönt Monzában! Hamilton dráma!


A Brawn GP veterán brazil versenyzője nyerte az idei Olasz Nagydíjat csapattársa, a világbajnokság jelenlegi éllovasa, Jenson Button előtt. Az utolsó körben Lewis Hamilton összetörte a McLaren-t, így Kimi Räikkönen lett a harmadik.

Hamarosan megkezdődik az Olasz Nagydíj, esőnek semmi nyoma, hétágra süt a nap.

A szerelők már a pálya szélén, várják, hogy a versenyzők megkezdjék a felvezető kört, ami most bekövetkezett. Sutilt bíztatták rádión, hogy ne adja fel a belső ívet, még ha meg is előzik őt. Hamilton érkezik meg a rajtrácsra, hamarosan kigyulladnak a lámpák.
Megkezdődött a futam, Hamilton elég rosszul kapta el a Kimi Räikkönen azonban nagyon agresszívan lépett oda. Sutil megtartotta harmadik helyét, Kovalainen a negyedikre ugrott fel. Liuzzi azonban a Parabolica-ban a külső íven megelőzte a McLaren Mercedes finnjét. Rendkívül eseménydús a verseny. Webber kiesett az első körben.
Fernando Alonso megelőzi a kemény keveréken autózó Heikki Kovalainen-t. Hamilton növeli az előnyét. Robert Kubica autójának első szárnyának bal széle törött, ugyanis az első körben kakaskodott Mark Webber-rel, aki aztán a kavicságyban landolt. Jenson Button-t informálták, hogy sem ő, sem Rubens Barrichello nem kaphatnak többet egy körben a vezető Lewis Hamilton-tól, mint 9 tized. Ez egyelőre nem sikerült nekik.
Romain Grosjean-t figyelmeztették, hogy használja a második sebességi fokozatot, mert a váltó felforrósodott. Sutil közelít Kimi Räikkönen-hez. Az első nyolc helyezett 13 kör után: Hamilton, Räikkönen, Sutil, Barrichello, Button, Alonso, Liuzzi, Kovalainen.
Hamilton után, Sutil is megejti első kiállását. A német versenyző a hetedik helyre jött vissza. Kimi Räikkönen vezet, majd jön ki ő is a boxba. A pályára Hamilton és Liuzzi mögé ért vissza a finn versenyző. Barrichello, Button, Hamilton, Liuzzi, Räikkönen, Alonso, Sutil, Kovalainen az állás az első kiállások után.
Most már mindenkinek csak egy kiállása van hátra. Lewis Hamilton kapja az instrukcót, három-négy tizedet kell hoznia körönként, ha meg akarja előzni a Brawn GP-ket. Az eddig parádésan versenyző Liuzzi autója, úgy tűnik a váltója megadta magát. Az olasz kiesett. Hamilton megfutotta a verseny leggyorsabb körét.
Button próbálkozik, de különösebben nem sikerül közelebb kerülnie Barrichello-hoz. Fernando Alonso most jött ki először a boxba, és többet nem fogja meglátogatni a szerelőit. Kovalainen és Vettel is követi Alonso példáját, ám mind a két versenyző igen nagy forgalomba ért vissza. Button először a boxban, és az üres pályára tér vissza az ötödik helyre.
Barrichello egy körrel később jön a szerelőihez. A brazilnak vissza kell érnie Button elé. Fisichella is most érkezik csak meg a boxba. Az olasz Vettel mögé érkezik meg. Az első három: Hamilton, Räikkönen, Sutil. Azonban mindegyik versenyzőnek még be kell jönni egyszer a boxutcába, viszont a Brawn GP autóinak nem. Hamilton-tól kérdezték rádión, hogy melyik gumit szeretné használni. A brit a keményebb mellett voksolt.
Hamilton most rendesen rátaposott a gázpedálra, megfoghatja Jenson Button-t. A regnáló bajnok most érkezik második kiállására. Hamilton csak Button mögé érkezik, ám még "lőtávon" belül van. Ideiglenesen Räikkönen vezet, mögötte Sutil. Mind a ketten nagyon gyorsak. Ezt alá is támasztja azzal a német versenyző, hogy megfutja a verseny leggyorsabb körét.
Räikkönen és Sutil is érkezik a boxba, egyik sem járt sok sikerrel. Sutil ellökte egyik szerelőjét, Räikkönen pedig lefulladt az újraindulásnál. A finn így nem tudott Hamilton elé bejönni. A két Toyota mutatott be egy páros gyakorlatot a célegyenes végén. Majdnem sikerült kilökniük egymást. 12 körrel a vége előtt az első nyolc: Barrichello, Button, Hamilton, Räikkönen, Sutil, Alonso, Kovalainen, Heidfeld.
Räikkönen-re egyre inkább rámászík Adrian Sutil-ra. A némettel tudatják, hogy egyre jobban megy, nyomja neki. Vettel közben elhagyta a pályát, ám sikerült visszajönnie a kavicságyból. Sutil-t tovább bíztatják, a német nagyon közel van a finnhez. Nyolc kör van hátra a versenyből. Hamilton is próbál közelíteni Button-hoz.
Trulli és Glock kőkeményen küzdöttek egymás ellen, aminek az lett az eredménye, hogy Trulli már a kavicságyba csúszkált. Mindezt a mezőny végén. Sutil most átéli ugyan azt, amit Spa-ban egykori csapattársa, Giancarlo Fisichella. Mindössze két kör van már csak hátra az Olasz Nagydíjból.
Megkezdődik az utolsó kör. Hamilton!!! Az utolsó körben összetörte az autóját! Sárga zászlóval intik le a mezőnyt. Így Räikkönen lett a harmadik, Sutil a negyedik. Barrichello nyert.


A Brawn GP veterán brazil versenyzője nyerte az idei Olasz Nagydíjat csapattársa, a világbajnokság jelenlegi éllovasa, Jenson Button előtt. Az utolsó körben Lewis Hamilton összetörte a McLaren-t, így Kimi Räikkönen lett a harmadik.



Végeredmény


1. R. Barrichello Brawn GP 1:00:.000
2. J. Button Brawn GP + 2.866
3. K. Räikkönen Ferrari + 30.664
4. A. Sutil Force India F1 + 31.131
5. F. Alonso Renault + 59.182
6. H. Kovalainen McLaren + 1:00.693
7. N. Heidfeld BMW + 1:02.412
8. S. Vettel Red Bull + 1:05.407
9. G. Fisichella Ferrari + 1:06.856
10. K. Nakajima Williams + 2:42.163
11. T. Glock Toyota + 2:43.925
12. L. Hamilton McLaren + 1 kör
13. S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 kör
14. J. Trulli Toyota + 1 kör
15. R. Grosjean Renault + 1 kör
16. N. Rosberg Williams + 2 kör
Nem ért célba
17. V. Liuzzi Force India F1 + 31 kör
18. J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso + 34 kör
19. R. Kubica BMW + 38 kör
20. M. Webber Red Bull + 53 kör